GUMA

Najvažniji dio na automobilu čiji je utjecaj bitan za vašu sigurnost. Morate znati da je guma jedini dio na vozilu koji povezuje vozilo s podlogom i omogućava kretanje ili zaustavljanje. Spoj između vozila preko gume i podloge je velik kao vaš dlan na ruci, stoga znajte da su gume najbitniji dio vozila.

Često postavljana pitanja (FAQ) - gume

Mogu li voziti gume sa visokim indeksom brzine?

Vi možete u svako vrijeme voziti sa visokim indeksom brzine.

Mogu li voziti sa različitim profilom (dezenom) guma?

Dozvoljeno je voziti sa različitim profilom guma, ukoliko su na istoj osovini montirane identične. Ipak to nije pouzdano, jer se karakteristike upravljivost i stabilnost vozila pogoršavaju, pogotovo na kiši i ledu.

Smijem li koristiti druge gume, osim onih koje su navedene u dokumentima za vozilo?

Molimo koristite samo zakonski propisane gume , koje su navedene u vašim papirima za vozilo. Tamo će te pronaći detaljne informacije o dozvoljenim dimenzijama guma, nosivosti i brzini.

Mogu li montirati na vozilo veću dimenziju guma?

Ukoliko želite na vaše vozilo montirati gume neke druge dimenzije, potrebno vam je odobrenje, u stanici za tehnički pregled morate podnijeti zahtjev za upis u prometnu dozvolu pod napomenu o promjeni dimenzije guma.

Što je E oznaka?

Već nekoliko godina je dužnost da gume koje se prodaju u EU podliježu strogoj kontroli. Da bi se ispunila norma, moraju biti ispunjeni visoki standardi kvaliteta. E-Oznaka sa kraticom "E" ili "e" na bočnoj strani upućuje na to.

Što znači oznaka M+S na gumi?

U europi kratica/oznaka M+S označava „blato + snijeg". U principu se ova oznaka može pronaći na zimskim gumama. Zimske gume su na osnovu vlastitog profila namijenje za zimske uvjete po cestama zbog posebnih karakteristika materijala.

Što moram učiniti ako primijetim vibracije?

Vibracije su znak da Vaše vozilo ima poteškoće kojima morate posvetiti pozornost. Morate pregledati gume, upravljački sustav te ovjes i ležajeve da biste mogli odrediti mogući uzrok i otkloniti vibracije. Ako zanemarite vibracije, mogu izazvati preveliko trošenje guma te sustava opruga i ležajeva. To čak može biti opasno.

Zašto gume moraju biti pravilno centrirane (balansirane)?

Pravilno centrirane gume važne su za udobnu vožnju i dugu trajnost guma. Nepravilno centrirane gume mogu prouzročiti vibracije koje su uzrok prerane istrošenosti guma, nepotrebnoga trošenja ovjesa i ležajeva Vašega vozila te umora vozača. Gume se moraju centrirati kad se prvi put montiraju na vozilo i kad se ponovno montiraju nakon popravka. Gume se moraju ponovno centrirati (balansirati) kod prvoga znaka vibracija ili trešnje vozila. Vibracije mogu također biti posljedica pogrešnoga optičkog podešavanja vozila ili mehaničkih poteškoća.

Kako mogu znati da su mojem vozilu potrebne nove gume?

Sve gume imaju utisnut indikator istrošenosti (TWI) u gazni sloj. Kad gazni sloj bude istrošen do te mjere da se vidi neprekidan sloj preko širine gaznoga sloja, vrijeme je za zamjenu guma, ali si isto tako nemojte dozvoliti da je manji od 3 milimetra.

Moram li sadašnje gume zamijeniti gumama jednake veličine?

Gume uvijek morate zamijeniti onima koje imaju jednaku oznaku veličine ili pak upotrijebite gume one veličine koje je odobrio, odnosno preporučio proizvođač Vašega vozila.

Mogu li moje navike vožnje utjecati na trajnost guma?

Naravno da mogu. Evo nekoliko savjeta kako ćete produžiti trajnost svojih guma:

  1. Ne vozite velikom brzinom: prevelika vrućina koja se oslobađa tijekom vožnje velikom brzinom povećava istrošenost guma i smanjuje njihovo trajanje.
  2. Izbjegavajte nagla skretanja, brzo kretanje i zaustavljanje.
  3. Nemojte voziti po rubu pločnika, odnosno preko rubnjaka, rupa, udarnih jama ili sličnih prepreka.
  4. Ako ne možete zaobići prepreku, onda prijeđite preko nje što sporije možete i pod pravim kutom.
  5. Pridržavajte se najvećega dopuštenog opterećenja, te provjeravajte pritisak u gumama.

PJ Vrbovec

Matije Gupca 31
10340 Vrbovec

Maloprodaja: Tel. 01 2791 276

Veleprodaja:
Tel. +385 1 2793 152, 2793 153
Mob.:+385 98 239 507

TOP GUMA d.o.o.

Sjedište
Drage Gervaisa 38
10000 Zagreb